Подписка в защита на болница „Папуров тръгна в Търговище, Шумен и Разград
Подписка в защита на болница „Папуров тръгна в Търговище, Шумен и Разград / netinfo
Подписка в защита на болница „Папуров" тръгна в Търговище, Шумен и Разград
81336
Подписка в защита на болница „Папуров" тръгна в Търговище, Шумен и Разград
  • Подписка в защита на болница „Папуров" тръгна в Търговище, Шумен и Разград

В Търговище, Разград и Шумен са организирани подписки, в които се подписват жители, желаещи възстановяването на дейността на специализираната хирургична болница „Папуров". Тя бе закрита със заповед на министъра на здравеопазването Петър Москов. В нея, като мотив, бе посочено решението на Върховния касационен съд за налагане на условна присъда на д-р Добрин Папуров, заради доказани действия, извършени през 2005 година, довели до източването на близо 200 000 лева от Здравната каса.
В нарочна пресконференция преди дни д-р Папуров, че „Заповедта на министъра на здравеопазването е юридически необоснована, най-малкото защото се визира накърняване правата на пациенти, което първо трябва да бъде доказано", каза още д-р Папуров. Според него „няма как осъждането на физическо лице да доведе до наказване на юридическото", визирайки решението на ВКС.
По повод организираната подписка, до медиите бе разгласена и декларация на работещите в здравното заведение. За Дарик, тя бе изчетена от анестезиолога в болницата д-р Кремена Христова.


„Повод да се обърна към вас е един административен акт - безумната и правно-необоснована заповед на министър Москов, с която се отне лиценза на „Специализираната хирургична болница за активно лечение Папуров" ООД.
В момента, в който министър Петър Москов отне лиценза, Болница „Папуров" работеше по договор с НЗОК по повече от 45 клинични пътеки, разполагайки с 31 болнични легла разположени в 16 климатизирани и съвременно оборудвани стаи.
В този същия момент, благодарение прилагането на модерни хирургични технологии болница „Папуров" бе на крачка пред редица други лечебни заведения в извършването на безкръвни операции в областта на коремната хирургия, ортопедията и гастроентерологията.
В този същия момент здравният продукт на „СХБАЛ-Папуров" бе конкурентоспособен по отношение на качество и цени, а това бе постигнато благодарение на възприетия подход да се проектират, произвеждат и предлагат медицински услуги, които по ценови и качествени характеристики са по-привлекателни за пациентите и по-пълно задоволяват техните потребности.
Всичко това е много добре известно на над петнадесетте хиляди пациенти, преминали през болницата и възвърнали здравето и усмивките си през 11-те години на нейното съществуване. Известно е на стотиците хиляди жители на областите Търговище, Разград и Шумен, които знаеха, че във всеки момент, при нужда, могат да разчитат на медицински услуги с качество, което се предлага в най-реномираните столични болници.
Тези факти обаче едва ли са били известни на господин Министъра, който в стремежа си да направи бърз и сравнително успешен PR, заставайки под знамето на борец срещу корупцията в здравеопазването, без да влиза в конфликт с представителите на мощните медицински и фармацевтични компании, владеещи монополно положение в сектора, с лека ръка сложи кръст на всичко!
Нито той, нито поръчителите и изпълнителите на тази наказателна акция не се интересуват от състоянието на здравното обслужване на хората от североизтока, не се интересуват от съдбата на специалистите, които в годините се бяхме оформили в сработени и професионално работещи медицински екипи. Не се интересуват те и от вложените милиони левове инвестиции, превърнали „СХБАЛ Папуров" в най-модерното здравно заведение в региона.
Да, присъдата на ВКС е факт!
Въпреки това аз твърдя, че този съд постанови условна присъда по една съшита с бели конци обвинителна теза, но все пак съвестта на съдиите не позволи да бъде изпълнено искането на обвинението да бъде лишен от правото да упражнява професията си един доказан специалист, с дълги години реален стаж на хирург със стотици успешни животоспасяващи операции.
Въпреки всичко, въпреки гръмките и непремерени думи, аз някак бих приела устрема на г-н Министъра да се разправи със скромната личност на д-р Папуров в това предизборно време. Приемам, че воден от мисълта за някакви временни и крайно съмнителни партийни успехи, той е решил да го превърне в изкупителна жертва. Но кому беше нужно театралното затриване на най-търсеното и проспериращо болнично заведение в района!?! Що за хуманен акт е изхвърлянето на улицата на десетките медицински специалисти!?! А хората от региона? Нима те не са важни? И трябва ли да се върнат в порутените и мрачни общински и държавни сгради, в които впрочем също има много добри и всеотдайни, но работещи в допотопни условия специалисти!?!
А как да опиша безумното извеждане на пациентите ни с полиция!
Д-р Папуров вече обяви, че ще поеме своя кръст и ще продължи борбата си за справедливост пред Върховния административен съд, но какво се случва по времето през което трае процесът? И с хората загубили работа, и с хората лишени от качествено здравеопозаване? Зная, че отговор няма да има, защото властта не чува, заета е да говори гръмко и горделиво!
Господин Министър, когато утре ВАС възстанови справедливостта, Вие ли ще платите на хората останали без работа? Вие ли ще компенсирате хората лишените от качествено здравеопазване?
Въпросът, разбира се, е риторичен!
Искам, уважаеми съграждани, да заявя на висок глас, че ние, лекарите, медицинските сестри и специалистите работещи в СХБАЛ-Папуров няма да позволим по никакъв начин, заради кухи политически ползички, някой, пък бил той и временния министър, да се подиграва с труда ни!
Труд, който сме полагали в полза на обществото, без да мислим за собствените си рейтинги!
Уважаеми хора, включете се в подписката за спиране на това безумие, диктувано от нездравите интереси на една политико-икономическа клика, която е готова на всичко, за да осребри властовите си позиции!
Нека покажем, че сме истинско гражданско общество, а не покорна и безпросветна рая!"

Петиция срещу отнемането на лиценза на хирургична болница за активно лечение „Папуров" - Търговище е организирана и в интернет, както и в социалните мрежи.