Под ръководството на ИСДП издръжката на дом Детелина се е увеличила
Под ръководството на ИСДП издръжката на дом Детелина се е увеличила / netinfo
С около 8000 лв. се е увеличила сумата за месечна издръжка на дом „Детелина” , след като социалното завeдение е преминало под управлението на Института за социални дейности и практики. Това стана ясно от изнесения по-рано днес доклад на комисията назначена от кметът на Шумен Красимир Костов, която извърши проверка в дома. Издръжката на дом „Детелина” докато е бил на подчинение на община Шумен е била 20 000 лв. След като е бил подписан договорът с ИСДП и социалното заведение е преминало за стопанисване от тях месечната издръжка на дома е 28 000 лв. Това заяви днес зам.-кметът по здравеопазване и социална политика Зейнур Чауш, която представи пред журналисти констатациите от извършената проверка.

Комисията е извършила проверка по отношение на трудово - правните отношения, процедурата на проведения от община Шумен конкурс за предоставяне на социалната услуга, качеството на предоставените грижи за децата, финансовото състояние на дома, финансовата отчетност и целесъобразността на разходите. Констатациите на комисията сочат още, че няма взето предварително решение на общинския съвет за обявяване на конкурса за предоставяне на социалните услуги в дома. Според Закона за социално подпомагане обаче няма изрично изискване за предварително решение на местния парламент. Въпреки това общинският съвет в Шумен е бил в правомощията си да разгледа този въпрос съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Сред другите констатации в доклада на комисията е, че в сключения договор между общината и ИСДП е записано, че организацията се задължава да управлява дома съгласно програма за развитие на социалните услуги. Такава програма липсва като приложение от договора и по тази причина той се оказва без предмет.

По повод лиценза за предоставяне на социални услуги комисията е констатирала, че ИСДП е предоставил лицензии, но за друг вид социални услуги. Лицензия за предоставяне на социални услуги на лица до 18 г. ИСДП е получил на 1 октомври 2007 г. за срок от 3 години, а договорът е бил сключен на 1 август същата година.

Докладът с констатациите на комисията, която е извършила проверката ще бъде представен на трите комисии към местния парламент, които са били сезирани – заяви днес Зейнур Чауш. Това са правна комисия, постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и комисията по бюджет и финанси. След като те проведат свои заседания и се запознаят с констатациите ще бъде решено дали сключения договор между ИСДП и община Шумен за продоставяне на социалните услуги в дом "Детелина" ще бъде прекратен или не.