Петър Стоянов - Сумиста отрече да е организирал поръчкови убийства
Петър Стоянов - Сумиста отрече да е организирал поръчкови убийства / снимка: Дарик-Шумен, архив

Мегаделото „Килърите" e във финалната си фаза. Днес пред Шуменският окръжен съд обяснение даде един от основните обвиняеми в процеса и сочен за лидер на група за изпълнение на мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста.

В началото на заседанието белезниците му бяха свалени с разрешение на съда, по искане на защитниците на Стоянов. „Още в първото изречение на обвинителния акт има грешка, прозвището ми е Вожда, а не Сумиста", започна той защитната си реч пред магистратите.

Сумиста отхвърли всички обвинения на прокуратурата за участието му в организирането на поръчкови убийства и други престъпления. Пред магистратите Стоянов посочи, че не е имал близки отношения с никой от останалите обвиняеми и няколко пъти подчерта, че на дати посочени от свидетели и прокуратура, като ключови за организирането и извършването на убийства и други поръчки е бил извън страната.  

„Не съм присъствал в събития и факти, които се твърдят в обвинителния акт", заяви на влизане в съдебната зала Стоянов. По думите му, той не е имал близки взаимоотношения с никой от обвиняемите или пък основните прокурорски свидетели, част от които са работили в негови фирми. Стоянов само потвърди, че се е познавал със сърбина Сретен Йосич, но не обясни имал ли е и поддържал ли е някакви взаимоотношения с него.

Обвиняемият отговаря и на въпроси на прокуратурата и на някои от останалите подсъдими. На въпрос на прокурор Ася Петрова - кога е научил за убийството на Румен Рачев, Стоянов отговори, че е узнал за това от радиото, в деня на разстрела на шуменския бизнесмен, когато се е връщал към София от Варна, където е бил на подготвотелен лагер с националния отбор по сумо. Той категорично заяви още, че никога не е познавал Румен Рачев.

Сумиста представи и три папки с доказателства, отправи и искания към съдебния състав, който вероятно утре ще се произнесе по тях.

Процесът срещу групата „Килърите" продължава вече година и пет месеца. Подсъдими по делото са Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев, Васил Костов-Кеца, Яснко Попов-Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев-Хижаря.