Паметникът на незнайния турски воин целял да изпита държавата
Паметникът на незнайния турски воин целял да изпита държавата / снимка: БГНЕС

Бившият главен секретар на Мюфтийството в България Бекир Терзи и зет му сирийският бизнесмен Муафак Азак стоят зад дейността на братя Юзеирови. Това заяви лидерът на Фондация на българските граждани от турски произход „Прав път" Ашим Асан.

Според него в продължение на 2 дни Терзи, Азак и Юзеир Юзеиров са обикаляли ромската махала „Столипиново" и са агитирали хората да се присъединят към партията "Мюсюлмандемократичен съюз" (МДС). Тримата, освен че изкупуват списъци с имена, ЕГН-та и подписи на хора, които да попълват редиците на партията, обяснявали на хората, че българската държава им забранява свободно да упражняват религията си, насаждайки сред тях етническа ненавист.

Според Асан те нарочно не ходели в градове като Кърджали, Шумен и Добрич, където мюсюлманското население е образовано, а обикаляли гетата и бедните райони, където хората са неуки и лесни за манипулиране. Целта на цялата работа била да се създаде етнически конфликт, който в последствие да бъде потушен от лидера на ДПС Ахмед Доган. По този начин Доган иска да покаже на Европа и на българите, че е единственият гарант за етнически мир в страната.

Ашим Асан бе категоричен, че построяването на паметника на незнайния турски воин в село Славяново е целяло да се провокира и изпита държавния апарат. Още днес или утре за това ще бъдат сезирани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният прокурор на страната Борис Велчев и шефът на пловдивската полиция Тодор Чонов.