Заради несъгласие на членовете на СБП се стигна до повторно заседание
Заради несъгласие на членовете на СБП се стигна до повторно заседание / dariknews.bg
Петър Чухов отново бе избран за носител на националната награда за литература „Иван Пейчев“. За него гласуваха 5 от 9-те членове на журито. Изборът обаче създаде напрежение между членовете на Съюза на българските писатели и останалите членове на журито. Затова и представителите на съсловната организация отказаха да подпишат протокола от заседанието на комисията по присъждане на наградата.

Председателят на СБП Боян Ангелов заяви, че няма как Чухов да е носител на наградата, като изтъкна близките отношение между Пейчев и Вапцаров. Според Ангелов, в стихосбирката си Чухов се "гаври" с Вапцаров и това не давало морално право той да получи това отличие.

Заради несъгласие на членовете на СБП се стигна до повторно заседание
dariknews.bg

Те не гласуваха за някого, те просто гласуват против. Искаха и на с да убедят да гласуваме против Петър Чухов, но ние останахме на старата си позиция, защото смятаме, че не може да я променяме заради капризите на съюза, каза Ппамен Шуликов.
 
Съжалявам, че така приключи процедурата. Но тя ще продължи с промени в статута на наградата „Иван Пейчев“, където ще се опитаме да прецизираме състава на журито. Това е прецедент и не би трябвало да се случват такива неща, с който и да е български автор, заяви Десислава Златева.

Въпреки това формално има избран носител на наградата и според статута на конкурса не е нужно да има подписан протокол, за да бъде връчена тя, посочи проф. Добрин Добрев, който също е член на журито. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари