Отново можем да сменим личния си лекар
Отново можем да сменим личния си лекар / netinfo
От днес до 31-ви декември, всеки здравноосигурен жител на Шуменска област, ще може да се възползва от правото си да избере нов семеен лекар.Това съобщиха за Дарик от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). За тази цел се попълва бланка, която струва 0.20 лв. Тя се попълва с данните на лицето, предишния лекар и на новоизбрания. Попълнена и подписана от пациента, регистрационната форма за избор се представя на новоизбрания лекар.

Новият избор влиза в сила от датата на попълване на талона за смяна. Това означава, че от тази дата, лицето може да ползва пълен обем медицински услуги, заплатени от касата: преглед, изписване на рецепти, консултация със специалист, насочване за болнично лечение и др. Прехвърлянето при новия лекар се извършва по служебен път в РЗОК, затова не е необходимо пациентът да уведомява предишния си лекар.

При новоизбрания лекар, заедно с регистрационната форма, се представя здравноосигурителна книжка и, ако е необходимо, и удостоверение от националната агенция за приходите, за непрекъснати здравноосигурителни права. Информация за лекари, сключили договор с НЗОК, има в РЗОК Шумен, където са изнесени и списъци с имената, адресите и телефоните.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) на мястото, извън постоянното им местоживеене. Изборът се осъществява с молба до директора на РЗОК и регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.

При извършване на временния избор, здравноосигурените лица имат всички права, по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от ОПЛ, който следи временно състоянието им, а рецептите се изпълняват в аптеки, сключили договор с РЗОК в района , в който е направен временният избор.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки ОПЛ за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на ОПЛ за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. Необходимо е здравноосигурените лица да представят здравноосигурителната си книжка и да заплатят единствено потребителска такса, ако не са освободени от заплащането на същата.

Лицата, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да поискат от лекаря финансов документ за платените суми.

При нарушаване на правата им на здравноосигурени, както в тези случаи, така и при всички останали, породени от взаимоотношенията с договорните партньори на НЗОК, пациентите имат право да подават жалби до РЗОК, като приложат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.