Отменят поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили, общината ще купува паяк
Отменят поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили, общината ще купува паяк / Дарик-Шумен, архив

Да бъде изменена общинската Наредба за организацията на автомобилното и пешеходно движение предлага общинският съветник от БСП Генчо Гатев. Изменението касае отпадане на текста, който позволява да се блокират със скоби автомобили, паркирали в зони, където действа забраната за паркиране. Тази част от Наредбата беше атакувана в Административния съд от адвокат Гергана Великова. Според Закона за движение по пътищата, скоби могат да се слагат само на МПС-та, които са паркирани в зона за платено паркиране, но не е заплатена таксата. Неправилно паркиралите коли могат само да бъдат извозени принудително с паяк. Предложението за изменение в наредбата ще бъде разгледано на предстоящото в края на месеца заседание на Общински съвет-Шумен.


„Общинска администрация няма да остави в града да се паркира безобразно. Щом не може със скоби ще направим това, което законът позволява - репатриране с паяк", заяви зам.-кметът по стопанските въпроси в община Шумен Митко Киров. Той добави, че общината ще закупи репатриращ автомобил със собствени средства.


По време на предстоящото заседание ще бъде разгледано и предложение за отмяна на въведената такса за ползване на целодневна подготвителна група за деца на 5 и 6 години в детските заведения на общината. Заплащането на такава такса е записано в общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложение за отмяната и е внесено от независимият общински съветник Даниела Русева. Припомням, че в свое становище общественият посредник на Шумен Иван Капралов заяви, че таксата е незаконна и поиска отмяната и.

„Надявам се на един смислен дебат по въпроса", заяви по време на днешния Консултативен съвет Капралов.