Отложиха делото за причиняване на смърт по непредпазливост
Отложиха делото за причиняване на смърт по непредпазливост / netinfo

Шуменският окръжен съд отложи за 10 януари 2007 г. делото срещу Стефан Андонов от Шумен. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Мотив за отлагането бе неявяване на 2-ма от свидетелите и на едно от вещите лица. Припомням, че на 18 юли 1995 г. в пожар, възникнал след възпламеняването на цистерна, е загинал Йордан Божилов.

По същото време обвиняемият Андонов е ръководил автобазата на фирмата, в която Божилов е работил като шофьор. Според обвинението, подсъдимият не е осигурил безопасни условия на труд на загиналия шофьор. На днешното заседание това становище бе потвърдено и от вещите лица. Цистерните, от които е било източвано горивото не са имали преносими уреди за заземяване. бензинът е бил източван извън автобазата на фирмата, в която шофьорът е работил - в района на стрелбището в кв. "Дивдядово". Бензинът се е намирал в голямата цистерна, от нея той е бил прехвърлят в по-малка. При прехвърлянето, шофьорът на по-малката цистерна изпуснал маркуча и залял Божилов с бензин. Пострадалият паднал в локвата с горивото, което в това време се запалило. Според вещите лица, горивото се е възпламенило след като ауспухът на цистерната, чийто двигател не бил изгасен, засмукал бинзиновите пари.

На предходното заседание Андонов не се призна за виновен. Той и адвокатът му поискаха днес да бъдат разпитани общо 10 свидетели, от които се явиха само 8.