Откриха новата учебна година в Шуменския университет
Откриха новата учебна година в Шуменския университет / netinfo

Новата учебна година в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" беше открита с тържествена церемония днес. На нея присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, депутатите Иван Иванов и Бюнямин Хасан и деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет полк. доц. Сашо Евлогиев.

Началото на празника беше поставено с изнасяне на свещените символи на университета - знамена и жезъл. Отец Димитър пък отслужи водосвет за благоденствие и успех през новата учебна година.

„Добре дошли при нас, скъпи първокурсници. Добре дошли в нашия общ дом. Радвам се, че ни се доверихте. Днес вие ставате членове на динамична и уважавана академическа общност, в която има близо 8000 студенти, обучавани в 53 бакалавърски специалности. Тук работят поколения преподаватели, които са готови да ви въведат в тайните на науката и професията. Възползвайте се от техните знания", каза ректорът на университета проф. Маргарита Георгиева.

Кметът на Шумен Красимир Костов, от своя страна, поздрави студентите настъпването на новата академична година. „Университетският дух не е само в аудиторията, в тогата, семестриалните изпити и дипломните работи. Той живее във всеки един, който вярва искрено, че науката служи за доброто на човека", допълни той. Студентите получиха поздравления и от декана на Военния факултет полк. Сашо Евлогиев. Той изрази надежда, че традиционно добрите отношения между двете институции ще продължат да съществуват.

14 от днешните първокурсници постъпиха с максимален бал. По традиция, студентските им книжки им бяха връчени от ректора на университета.

Празникът продължи с изпълнения на академичния хор и полагане на клетва.

Шуменският университет посрещна над 1500 нови студенти тази година в редовните и задочните форми на 53-те си бакалавърски специалности, както и над 500 магистри.