/ dariknews.bg
За първи път в Шумен бе отбелязан Световният ден на редките болести. Инициативата е на Националния алианс на хората с редки болести и се провежда с подкрепата на Община Шумен и на Медицинския филиал към МУ – Варна.

След молебен за здраве в храма “Свето Възнесение”, доброволци разположиха шатра пред театър “Васил Друмев” и раздаваха информационни материали

Петинка Банева от Националния алианс на хората с редки болести обясни, че идеята е да се привлече вниманието на обществото към проблемите на страдащите от различни заболявания хора и към необходимостта от подобряване на грижата за тях. Както и да се помогне на такива хора и насочването им към правилната диагностика и лечение на тези болести.

Световният ден на редките болести се отбелязва от 2008 година в последния ден на месец февруари по инициатива на Европейския съюз на пациентските организации за борба с редките болести. На този ден стотици пациентски организации и медицински специалисти организират разяснителна кампания в помощ на хората с редки заболявания.