Осъдиха бракониер на три години условно за незаконен улов на риба
Осъдиха бракониер на три години условно за незаконен улов на риба / ИАРА, архив

Бракониер от Велики Преслав получи присъда три години условно за незаконен улов на риба, осъществен чрез бракониерски методи. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Решенето е на Районен съд-Велики Преслав. Наложен му е и три години изпитателен срок, в който той няма да може да извършва какъвто и да е риболов. Това е втора присъда за нарушителя за последните три години.

33-годишният бракониер беше заловен с 400 кг риба на 16 март м.г. от инспектори на сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА-Шумен и служители на РУП-Велики Преслав край язовир "Тича".

Инспекторите на агенцията в Шумен са наблюдавали нарушителят на язовира в продължение на дни, като са изчаквали удобен момент за неговото залавяне. В ранните часове на 16 март те забелязали, че бракониерът изважда риба от заложени в язовира мрежи и започва нейното товарене в лекия си автомобил. Инспекторите на ИАРА веднага са сигнализирали на служители от полицията във Велики Преслав за съдействие. Инспекторите са започнали преследване на бракониера, който е пресрещнат и спрян от полицаите край язовира.

В лекия автомобил „Фолксваген Голф" инспекторите и полицаите откриват около 400 кг риба (230 кг каракуда, 110 кг сулка, 45 кг платика, 11 кг костур и 3 кг шаран), както и около километър бракониерски мрежи.