Организират кръгла маса за изграждането на скоростен път Силистра-Лесово
Организират кръгла маса за изграждането на скоростен път Силистра-Лесово / netinfo

Кръгла маса на тема "Инфраструктура на регионите - предпоставка за развитие и растеж" ще бъде организирана в Шумен на 21 април. Нейни инициатори са Стопанска камара - Шумен, областният управител на Шумен и Община Шумен. По думите на председателя на Стопанската камара в Шумен Николай Тончев тя ще бъде посветена на приоритетното усъвършенстване на пътната инфраструктура и транспортните връзки между Югоизточния и Североизточния регион на България с акцент върху изграждането на скоростен път по направлението "Силистра-Шумен-Карнобат-Ямбол-Лесово" и трансгранична връзка между Силистра и Кълъраш през "Дунав мост-3". Ще бъдат обсъдени и възможностите за пълно изграждане на АМ "Хемус" в съкратени срокове.

Поканени да присъстват на срещата са Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, транспортният министър Ивайло Московски, председателят на управителния съвет на Агеция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, областните управители на Шумен, Ямбол и Силистра и народните представители от съответните региони. За участие в кръглата маса са поканени и представители на местните власти в областите Одрин и Кълъраш. Модерар на срещата ще бъде Сашо Дончев - председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

"Причините за това решение се коренят във факта, че Североизточна България постепенно започва да заприличва на Северозападна. Инвеститорите не искат да стъпват в нашия район заради липсата на инфраструктура", коментира Николай Тончев и допълни, че това води и до изтичане на кадри навън. Той беше категоричен, че е крайно време политиците да вземат отношение по въпроса и да подобрят възможностите за активен бизнес в Североизточна България. "Ние желаем данъците ни да се разпределят справедливо. Основна грижа на държавата е именно да поддържа равнопоставеността на регионите. Няма да мълчим, ще настояваме докрай", каза Николай Тончев.