Мая Манолова в Търговище
Мая Манолова в Търговище / Борислав Курдов
МАЯ МАНОЛОВА В ТЪРГОВИЩЕ
93233
МАЯ МАНОЛОВА В ТЪРГОВИЩЕ
  • МАЯ МАНОЛОВА В ТЪРГОВИЩЕ
 
Омбудсманът Мая Манолова дари 400 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора в град Търговище. Храната беше раздавана на християни и мюсюлмани пред православен храм „Свети Иван Рилски“ /до пазара/ и пред мюсюлманския храм „Сахат Джамия“.
Хранителните пакети са събрани от доброволците на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова. Инициативата набира както парични средства, така и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат надбавка по случай Великден.
„Освободихме дарените храни от ДДС, така че всичко, което е излишно и се произвежда и пълни магазините да отива при хората, които имат нужда от него. Вие най-добре знаете, защото тези хора всеки ден са тук в храмовете, аз също знам много добре, защото всеки ден те са и в моята приемна - колко много са бедните хора и колко много имат нужда те от подкрепа. А в същото време се пилеят и се разхищават храни. Борбата срещу разхищенията е едно от средствата да се преборим с глада. Българският народ има много традиции от векове, но една, която е изконна, е да се обединяваме пред лицето на несгодите. Главната несгода в България днес е бедността, която видяхме в църквата и в джамията. Двете световни религии християнството и исляма си приличат, според мен, по едно – по това, че милосърдието е ценност, която се споделя“ каза омбудсманът при дарението.
Манолова обеща още, че ще продължава да прави всичко, което е по силите й, за да се бори срещу бедността, за повишаване на доходите, пенсиите и най-вече колкото се може повече храна да стига до трапезата на хората, които имат нужда от нея.
„Благодаря, че дадохте малко светлина, топлина и надежда на тези нещастни хора. Милосърдието трябва да се проявява точно по този начин, не само в храма и по време на молитва, но и в нужда. Носете тази доброта и Бог ще ви благослови“, с тези думи архиерейският наместник на православния храм „Св. Иван Рилски“ Славчо Проданов пожела много здраве на омбудсмана.
Лично областният мюфтия на Търговище Енвер Яхов посрещна омбудсмана пред джамията и изказа признателността на всички мюсюлмани за добрината и щедростта на Манолова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.