ОИЦ-Шумен отчете над 200 информационни събития, посетени от 5000 души
ОИЦ-Шумен отчете над 200 информационни събития, посетени от 5000 души / снимка: Дарик-Шумен

Областният информационен център-Шумен отчете успешен период от началото, до края на проекта, по който той започна съществуването си - през 2012 г. За 53 месеца ОИЦ-Шумен е бил посетен от около 3000 души, организирани са били 203 информационни събития, на които са присъствали близо 5000 души. Шуменският център е участвал и в 6 национални инициативи.

Отчита се и ръст на посетителите през тази година, спрямо миналата. „През 2015 г. гражданите са се интересували най-много от възможностите да започнат или да развият собствен бизнес с европейски средства или да си санират жилището', обясни експертът в ОИЦ Ирена Стефанова. Тя допълни, че съдействие е оказано и на общините от област Шумен.

„Най-големият успех на Центъра е това, че успяхме да научим хората да ни търсят, дори да идват и да искат допълнителни срещи, извън информационните ни кампании. Така усещаме, че сме в полза на хората", подчерта Галина Минчева - управител на ОИЦ-Шумен. Тя изказа благодарност и на всички експерти в центъра и партньори, с които е работено през годините.

Ръководителят на проекта, по който бе създаден ОИЦ-Шумен, Данаил Данчев също изказа благодарност към екипа. Данчев обясни, че проектът приключва на 12 декември, като се отчита много добра усвояемост на средствата - около 90%. Центърът ще продължи да функционира и след тази дата. Община Шумен е подготвила проектно предложение, за продължаване на дейността на центъра по ОП „Добро управление". Ако проектът бъде одобрен, новите договори за безвъзмездна финансова помощ ще бъдат подписани през пролетта на 2016 г., до тогава финансирането ще бъде осигурено от местната администрация.