Общината кандидатства с прoект за 90 млн. лв.
Общината кандидатства с прoект за 90 млн. лв. / Dariknews.bg

Очакваме МОСВ да отпусне възможно по-скоро 400 000 лв. от икономиите, реализирани по проекта по ИСПА, за да бъдат монтирани съоръженията, които ще позволят налягането на водата в някои части на Шумен да се нормализира - това каза по рано днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. По думите му до два месеца администрацията ще кандидатства с нов проект по ОП "Околна среда", благодарение на който в Шумен ще бъдат изградени нови 30 км. водопроводи и канализация. Ако проектът бъде одобрен, в рамките на 3-3.5 г. ще бъде изградена изцяло нова подземна ВиК структура на Шумен.

Новият проект е на стойност 90 млн. лв., надяваме се да не надвиши 100 млн. лв., тъй като, тогава ще се наложи да бъде контролиран от ЕК - допълни зам.-кметът. Очаква се документите по кандидатстването да бъдат готови до края на март, а до края на юни да стане ясно дали общината ще получи покана за сключване на договор.

С реализирането му се цели изграждането на пречиствателна помпен станция с биологично стъпало, рехабилитация и изграждане на новите водопроводи и канализация, както и колектор за канална помпена станция в кв. „Дивдядово".