Обмудсманът Мая Манолова направи внезапни проверки в Търговище
Обмудсманът Мая Манолова направи внезапни проверки в Търговище / Борислав Курдов

Омбудсманът на Република България Мая Манолова извърши внезапни проверки днес в Търговище. Повод за тях бяха няколкото жалби, включително и от община Търговище, касаещи липсата на финансиране от 1 декември за изградените и вече работещи Центрове за настаняване от семеен тип и други социални услуги.

В Търговище Мая Манолова посети Центровете за настаняване на деца от семеен тип и шестте социални услуги, които след проект бяха изведени от бившия Дом майка и дете. „Има много сериозна тревога у хората, които работят тук във връзка с липсата на финансиране от 1 декември", каза на импровизиран брифинг Мая Манолова.

В същото положение са още 7 общини в България, каза Мая Манолова и според нея това прави проблема от национално значение. Омбудсманът проведе среща и с кмета на община Търговище Дарин Димитров. По време на срещата е станало е ясно, че финансиране за тези дейности не е предвидено и в бюджета за 2016 година, разказа г-жа Манолова.
Заради липса на финансиране проблеми възникват и с програмата за лични асистенти, както и с приемната грижа.

„Още от утре ще започна посреднически разговори между Здравното, Финансовото и Социалното министерства, така че този проблем да бъде решен", заяви Мая Манолова