Нощен етап и нови отсечки по време на 44-то Рали Стари Столици в Шумен
Нощен етап и нови отсечки по време на 44-то Рали Стари Столици в Шумен / Дарик-Шумен, архив

44-то издание на рали "Стари Столици" ще се проведе в Шумен на 4 и 5 октомври. Тази година автомобилната надпревара е част от Балканския рали шампионат и е последен етап от Националния рали шампионат на България. В Шумен ще се реши и кой ще бъде новия рали шампион на страната, за титлата спорят елитните пилоти Димитър Илиев и Крум Дончев, като разликата между двамата е само 16 точки.

Тази година трасето на рали "Стари столици" търпи промяна в сравнение с миналогодишното издание. От програмата отпадат скоростният етап "Велики Преслав" и "Върбица", но за сметка на това организаторите са предвидили нови и по-атрактивни етапи. В първия ден от ралито - 5 октомври освен традиционния стартов етап „Детелината" ще се проведе и етапа „Валери Великов" /от Пивовара, през Стария град до вилната зона на кв. „Боян Българанов"/. Новост е, че този етап ще се мине и по тъмно - като началния час на нощното каране е 19:30 ч.

През втория ден от надпреварата - 5 октомври ще се състоят още 6 етапа. Новост е провеждането на скоростния етап „Паметника". Стартът му ще бъде сутринта от 09:50 ч. от Новосел, а финала до сградата на шуменската пожарна, преминавайки по панорамния път на Шуменското плато.

До момента 27 пилоти са заявили желание за участие в тазгодишното рали "Стари Столици". Шуменското присъствие в екипажите също е сериозно. Домакините от Спортен клуб „Стари Столици" ще бъдат представени от три екипажа - Мартин Сурилов/Здравко Здравков с „Митцубиши Лансер Ево 9" в Клас N3, Христо Атанасов/Марин Иванов с „Рено Клио" в Клас N8 и Огнян Христов/Йордан Георгиев с „Пежо 106"в Клас Хоби кар 1. За отбора на "Боила" ще се състезава също шуменски екип с „Митцубиши Лансер Ево 9" Христо Манолов, с навигатор Ангел Башкейхов.

Официалната церемония по откриването на ралито ще се състои на 4 октомври пред сградата на община Шумен от 16:30 ч., а финалът и награждаването ще са на следващия ден - събота, отново пред сградата на местната администрация от 15:30 ч.

Организационният комитет за провеждане на състезанието е взел и всички нужни мерки за безопасност. Сключени са договори за охрана с полицията, ангажирани са екипи на пожарната, както и медицински лица.

Скоростните етапи ще се затварят 70 минути преди преминаването на първия състезателен автомобил. Организаторите призовават всички зрители да бъдат изключително внимателни за сигурността и здравето си по време на ралито.