Непрекъснатото наблюдение по критичните места в Шуменско продължава
Непрекъснатото наблюдение по критичните места в Шуменско продължава / Дарик-Шумен, архив

Язовир „Тича" се изпуска контролирано с 20 куб. метра вода в секунда. Това информират от Областната администрация в Шумен. Нивото на водоема е 307,321 млн. кубика, като до кота преливник остават 22 см.

Очаква се при темповете, с които се вливат притоците в язовир Тича, водната маса в него да достигне кота на преливане утре. Ако се случи преливане, то ще бъде по-малко от 1 куб.м/сек., което не предопределя никаква опасност за населението и инфраструктурата.

По информация от тази сутрин реките Камчия и Врана вече са прибрани в коритата си и водата е около 50 см под ниво берма /на-високата част на коритото на реката/.
Язовир „Кълново" в община Смядово прелива с около 1 куб.м/сек през преливник и количеството намалява. Язовирите „Нови пазар 1", „Шумен" и „Фисек"а не преливат и се контролират.

По информация на кмета на Смядово, общинският щаб за защита на населението е в готовност да бъде задействан. Жителите на застрашените населени места са предупредени и инструктирани как ще бъдат оповестени ако се наложи временно извеждане от домовете им с цел осигуряване на тяхната безопасност. Определени са две места за временно настаняване-кметството в село Бял бряг и здравната служба в село Янково, където са осигурени отопление и всички необходими условия.

Ситуацията продължава да се следи непрекъснато и няма опасност за населението.