Не може да се добива блатно кокиче от находищата му край Осмар и Кочово
Не може да се добива блатно кокиче от находищата му край Осмар и Кочово / bg.wikipedia.org
Няма възможност за добив на блатно кокиче от находищата му край селата Осмар и Кочово. Това установи комисия, съставена от представители на РИОСВ Шумен, на община Велики Преслав, Държавното лесничейство, местните кметства и кооперации.

И в двете защитени местности блатното кокиче е във фаза на цъфтеж. Задоволително е състоянието на популацията край с. Кочово, растенията са неравномерно разпределени, а жизнеността им се оценява като средно добра. Липсват трайните знаци, указващи находището - установи комисията.

Състоянието на популацията край с. Осмар е лошо. Няма добро оводняване на растенията и площта постепенно се заема от други видове.

Не са установени груби нарушения на режимите във защитените местности – констатираха експертите от РИОСВ Шумен. За неспазване на въведените ограничения Законът за лечебните растения предвижда глоби от 500 до 5 000 лв за физическите лица и от 1 000 до 10 000 за юридическите.

Защитената местност край с. Кочово заема площ 13 хектара, а тази край с. Осмар – 17 хектара. Ежегодно се прави преценка на състоянието на находищата от блатно кокиче. През последните години не са установявани възможности за добив.