Навършват се 130 години от Освобождението на Търговище
Навършват се 130 години от Освобождението на Търговище / Диляна Стойчева
130-тата годишнина от Освобождението на Търговище ще бъде отбелязана с няколко традиционни прояви.

Утре започва турнирът по футбол за ученици “Освобождение”. Той ще се състои в Спортна зала “Дечко Стефанов”.

Туристическият поход „Освобождение” тази година ще бъде на 27 януари, неделя. Тръгването е в 8.30 часа от паркинга на Банята. Туристическо дружество „Никола Симов” и Община Търговище организират безплатен транспорт с два автобуса за всички желаещи до местността “Парка”. От там ще започне изкачването до хижа “Младост”.

Ще се състои турнир по баскетбол за ученици, който също носи името “Освобождение”. Ще бъде подредена и документална веществена изложба на Историческия музей в Хаджиангеловата къща.

На самия 29 януари в 11.30ч. ще бъдат поднесени венци на признателност на Морената в кв. “Варош”. В храм “Успение Богородично” ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на град Търговище.

По-късно вечерта е празничният концерт-спектакъл “Нашите корени” с участието на рок-група “Епизод”, която ще представи народни и патриотични песни в нов аранжимент, Диана Величкова – народна певица, солистка на ансамбъл “Г.Делчев”, танцов ансамбъл “Чинари” и Никола Ваклинов – цигулка. Началният час е 18.00, мястото – Драматичен театър-Търговище.