Настаняват ромско семейство и инвалид, обитавали срутваща се къща
Настаняват ромско семейство и инвалид, обитавали срутваща се къща / Дарик-Шумен

Шестчленно ромско семейство и инвалид ще бъдат извадени от самосрутваща се сграда на ул. „Райна Княгиня" 57 в Шумен и ще бъдат настанени в общински жилища. Това реши специална комисия след заповед на кмета за устройване на бездомните, които от години обитават неправомерно имота, информират от местната администрация.

Семейството на Снежанка и Сергей Христови получи ключ за четиристаен апартамент на ул. „Северна" 10. То ще бъде настанено в жилището за срок от една година. В този период семейството трябва да кандидатства по общия ред за настаняване в общински имот или да избере да живее на свободен наем.

Общината е  предложила на инвалида Генчо Василев  да бъде настанен в стая на първия етаж в общинското общежитие на ул. „Шуменска комуна". Ако приеме, двете му дъщери, които и сега получават пенсията му, ще трябва да се грижат за него. Предстои служители на общината да се срещнат с децата на Василев, които преди няколко месеца отказаха преместването му. В случай, че за втори път откажат настаняване, има два варианта - или да го приберат при себе си, или Василев да бъде настанен в специализирана институция, където ще му бъдат осигурени медицински  и социални грижи. Общината ще предостави транспорт и помощ за преместването на инвалида в новото му жилище.

Опасната сграда, която е общинска собственост, ще бъде съборена в началото на август. В момента тече процедура по премахване на къщата.