НАП-Търговище събра 20 милиона лева просрочени задължения
НАП-Търговище събра 20 милиона лева просрочени задължения / Борислав Курдов, архив

Служителите на търговищкия офис на Националната агенция по приходите са събрали и превели в бюджета 20 000 000 лева от началото на годината.

След проведена активна телефонна кампания със 116 длъжници с просрочени публични задължения в размер от 300 до 5000 лева, данъчните от офиса само през месец октомври събраха над 50 хил. лева. От данъчната агенция уточниха, че невнасянето на задължения в 14-дневен срок води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника.

Уведомителни писма, че ако не предприемат действия за погасяване на задълженията си, НАП ще пристъпи към публична продажба на обезпечено вече тяхно имущество са получили 42 длъжници.
Към длъжници, които не са предприели никакви действия за погасяване на своите просрочени задължения, се приложи като крайна мярка на принудително събиране и изземване на парични средства от касата. Става дума за лица и търговски обекти, които извършват дейности и акумулират приходи. От касите на 5 фирми развиващи дейност в Търговище през октомври от публични изпълнители са иззети над 6 000 лева.