На 11 декември ще светне празничната украса в Шумен
На 11 декември ще светне празничната украса в Шумен / netinfo
За Коледните и Новогодишни празници в Шумен ще бъде използвана украса за 99 980 лева. Тя ще бъде "запалена" на 11 декември. Това каза на пресконференция по–рано днес Найден Косев, председател на комисията по избор на украса. „Тази година общинското ръководство реши, че трябва да се погледне по мащабно на украсата в Шумен”, каза още г-н Косев. Има изцяло новата концепция за украсата на града. Първо ще се свърже цялата централна част, по такъв начин, че украсата да представлява един общ комплекс, който да обхване голяма част от центъра на града. Друга новост е, че тази година ще бъдат украсени и кварталите на Шумен, въпреки, че там няма да се работи толкова мащабно. Както кварталите, така и централната част ще имат свой собствен облик. Един от акцентите ще е сградата на община Шумен, която ще бъде украсена на два етапа. Първо ще се постави празничната украса, вече е монтирана 11 метровата елха, която ще е доста ефективна. След това ще се постави и постоянното художествено осветление, но това ще стане след няколко месеца, допълни Найден Косев.

На конкурс за украсяването на града са кандидатствали 4 фирми, за изпълнител е била избрана варненска фирма, каза инж. Николай Димов, старши експерт електроизграждане. Фирмата вече работи по украсата, а монтажа ще приключи до 8-9 декември. Център на цялата украса ще бъде „Руски паметник”, откъдето ще започнат 5 лъча със светлинна украса. Ще бъдат използване светлинни диоди, които въпреки че са по-скъпи, са много икономични и са вечни, заяви инж. Димов. „Старахме се да изберем най-добрия вариант, от гледна точка на естетически красивото и евтиното”, каза още той.

Фирмата - изпълнител е поела ангажимент за своя сметка да украси градинката на пл. „Александър Стамболийски”, както и да постави светеща апликация на Дядо Коледа пред ДКТ „Васил Друмев”.

Наличната украса от минали години ще бъде използвана в кварталите на града, като през следващи години тя също ще бъде подобрявана, допълни г-н Косев.