Музеят в Шумен ще работи с удължено работно време днес
Музеят в Шумен ще работи с удължено работно време днес / netinfo

Работното време на Регионалния исторически музей в Шумен ще бъде удължено до 20:00 часа тази вечер. Предвид „дългата вечер", всички посетители ще имат възможност да разгледат както постоянната експозиция, така и гостуващите изложби.

В зала „Съкровищница" е представена колекцията на Регионален исторически музей-Ловеч „Богатствата на тракийската аристокрация". Тя включва погребални дарове от бронзовата и римската епоха, отличаващи се с различни техники на изработка - филигран, гранулация, ниело и украса с геми и полублагородни камъни.

В Мраморното фоайе на музея са изложени още две временни експозиции.

„Реликви от Априлското въстание" (Исторически музей-Панагюрище) е посветена на предстоящата 140-годишнина и чрез автентични материали развива темите за полагане на революционна клетва, подготовката, обявяването и хода на бунта.

„Съкровищата на Земята" е най-новата изложба на Национален музей „Земята и хората" и в нея са изложени над 160 експоната - скъпоценни и декоративни камъни - природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, аметист, нефрит, тюркоаз, ахат и др.

Въвеждането на така наречената „дълга вечер" е насочено към активните граждани на Шумен, които желаят да разгледат залите на Регионалния исторически музей след приключването на работния си ден.