Мним лекар измами старец, взе му 1900 лв.
Мним лекар измами старец, взе му 1900 лв. / Дарик-Шумен

Измамник, представящ се за лекар откраднал 1900 лв., лична карта и документи за ТЕЛК от 84-годишен шуменец, съобщават от полицията. Възрастният мъж разказал пред служителите на реда, че пред сградата на ТЕЛК в двора на шуменската болница, бил пресрещнат от около 40-годишен мъж. Непознатият го запитал по какъв повод е дошъл и той обяснил, че идва за преглед в ТЕЛК. Мъжът се представил за лекар, носел със себе си апарат за измерване на кръвно налягане и слушалки.

Той поискал документите му, за да ги прегледа, след малко излязъл от сградата и обяснил, че трябва да отидат до дома на стареца и да оформят документацията. С таксиметров автомобил двамата се придвижили до ул. „Георги Бенковски" в Шумен. В дома му мнимият лекар измерил кръвното на стареца и го преслушал, после набързо обяснил, че възрастният мъж не е платил такса от 57 лв. Старецът попитал дали не може да плати сумата направо на него, непознатият заявил, че за да спести затрудненията може да се плати на него. Дядото бръкнал под възглавница и от портфейл извадил 57 лв. и му ги предал.

След малко измамникът обяснил, че трябва да вземе и урина за изследвания, старецът отишъл до тоалетната. След това „лекарят" обяснил, че трябва да посетят лечебно заведение, с такси двамата отишли до ученическия стадион, където били лекарските кабинети. Там измамникът обяснил, че трябва да влезе вътре и да оформи документацията, а стареца трябвало да почака пред сградата. Той почакал известно време, но никой не се появил, с такси се върнал до ТЕЛК, където разказал за случая. Обяснили му, че нямат подобна практика и там не работи човек с подобно описание.

След като се прибрал в дома си, възрастният мъж установил липсата на 1 900 лв., сетил се, че личната му карта и документите за ТЕЛК останали в мнимия лекар. Той описал измамникът като мъж на възраст около 40 години, със слабо телосложение, изрусена къса коса, облечен със сив панталон и карирана риза. Работата по случая продължава, образувано досъдебно производство.