Международно участие на конкурса „Съзвездие” в Шумен
Международно участие на конкурса „Съзвездие” в Шумен / sou-ddeb.com

За първа година традиционният национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие" ще има и международно участие, съобщи пред журналисти директорът на Младежкия дом в Шумен Румена Андреева.

Конкурсът ще се проведе на 25 и 26 октомври в Концертната зала на Младежкия дом. Според регламента той е само за индивидуални изпълнители, разделени в четири възрастови групи.

Председател на журито е популярната певица Мими Иванова, а членове са Развигор Попов, Николай Текелиев, музикален педагог от Казахстан и Искра Милкова, кадър на шуменската вокална школа с добри позиции в столицата.

Участието си вече са потвърдили две деца от Казахстан, като към момента общият брой на участниците надхвърля 100 деца от цялата страна. „Заявки вероятно ще има и от Румъния и Сърбия", коментира Андреева.

Тази година през първия ден на сцената ще се качат само децата от първа и втора възрастова група, или тези от 5 до 8 и съответно от 9 до 12 години. Те ще изпеят по две песни, като едната от тях задължително ще бъде на български език. Оценяването и награждаването им ще се проведат на същия ден. „Идеята е да спестим разходи на родителите, за да може тези, които няма да участват в гала концерта на следващия ден, да могат да пътуват по-рано", обясни още Румена Андреева. По традиция, за най-малките са предвидени специални поощрителни награди и атрактивни призове.

На другия ден ще се изявят и участниците в трета и четвърта възрастова група - от 13 го 16 години и от 17 до 15 години. Гала концертът е насрочен за 19:00 часа в неделя.

Другият нов момент в конкурса е явното гласуване с вдигане на оценки от 6 до 10, като ще има и половинки за по-добро прецизиране.

Таксата за участие е 20 лева, като по думите на организаторите заявки ще се приемат до последния ден преди надпреварата. Входът е свободен.

Конкурсът е изцяло подкрепен от Община Шумен. Негови домакини и организатори са Младежкият дом в града и естрадно студио „Стани звезда" към Младежкия дом с вокален педагог Мариана Ставрева.