Международна среща  „Радуга из России” предстои в Търговище
Международна среща „Радуга из России” предстои в Търговище / Диляна Стойчева /

На 23 октомври, петък, от 15 часа в зала „Христо Самсаров" в Община Търговище започва заключителната конференция, организирана от ръководството на ІІ СОУ по проект „Радуга из России"/Дъга от Русия/. Той се финансира от фонд „Руский мир".  Основната тема на конференцията ще бъде: "Изкуството - път към познание на езика и многостранното му приложение във всички области на живота." Съорганизатори са Община Търговище и Регионалния инспекторат по образование.

Очаква се да присъстват дипломати, гости от Русия, Сърбия и Македония, представители на Национална мрежа на училищата - бази по руски език - директори, учители по руски език, учители - методисти, експерти в обучението по чужди езици, преподаватели по руски език и представители на неправителствени организации.

Ще бъдат представени филм за реализацията на проекта и сборник. В 18.30 ч. във фоайето на регионалната библиотека ще бъде открита изложба с творби на ученици от художествените паралелки на ІІ СОУ. В 19.00 ч. в залата на драматичния театър започва специално подготвен за случая концерт, в който ще се представят отново младежи от учебното заведение.

На следващия ден в комплекс „Белият кон", ще се проведе дискусия на тема: „Руският език - за професионални цели".

ІІ СОУ "Проф. Н. Маринов" започна реализирането на проект „Радуга из России" в началото на годината. Основните дейности в него са събирателска, научна и творческа.  Сформирани са няколко групи в различни направления, които обхващат ученици от І до ХІІ клас.

В Клуб „Веселые картинки" се включват деца от І до ІV клас.  Ателие „Матрьошка" изработва кукли и декори за постановка по руска народна приказка. В Клуб „Русия в огледалото на моята родова памет" се събират спомени за родове и семейства живели там. Издаден е сборник със събраните материалите.

В Клуб „Около самовара" се организират срещи между поколенията. Изучават се руските празници и обичаи, популяризира се руската кухня.  В Клуб „Изкуства" е изработено лого на  проекта и е подготвена изложба „Русия през очите на българските деца".  

"Чрез тези инициативи се опитваме да разширим културния мироглед на подрастващите, да увеличим броя на желаещите да изучават руски език и да подновим българо-руското културно взаимодействие" - коментира директора Галя Панайотова.