Меглена Кунева участва в кръгла маса за антикорупционните политики в Шумен
Меглена Кунева участва в кръгла маса за антикорупционните политики в Шумен / netinfo

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева участва в кръгла маса за антикорупционните политики в Шумен.

На форума бяха обсъдени последствията от отхвърлянето от Народното събрание на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта и инициативите за активизиране на гражданска подкрепа за по-строго антикорупционно законодателство.

"Ако ние искахме да се справим с корупцията и имаше силна политическа воля, вероятно нямаше да стигнем дотук. Това, което се случи в зала, след като законът мина с положително становище четири комисии, беше в известен смисъл закономерно. Също толкова закономерно, надявам се, ще бъде все пак да победят добрите сили", коментира Меглена Кунева и допълни, че законът е събрал 220 души в парламента, определяйки този акт като безпрецедентен. "Цялата съпротивителна сила срещу закона беше организирана", каза Кунева.

Тя отчете още, че законът се разбира все по-добре от хората. По думите й става дума за реална проверка на 10 000 души, като идеята е служителите да подлежат на оценка, както и да има тестове за интегритет и почтеност при постъпване на работа. Според Кунева това би могло да бъде един старт на истинско приложение на антикорупционно законодателство. "Става дума за това, което се прави например в Румъния, Словения и Полша. Подава се анонимен сигнал и проверката се прави при пълна конфиденциалност", обясни Меглена Кунева.

По време на брифинга след организираната кръгла маса стана ясно още, че Реформаторският блок ще обяви кандидатурата си за кмет и листа с общински съветници до броени дни. РБ ще избира между 7 номинации, 5 от които от ДБГ и 2 от СДС.

По думите на председателя на ДБГ в Шумен Даниела Русева има пълно единодушие между всички партии в рамките на РБ в Шумен по отношение на листата с общински съветници и нейната подредба, която ще бъде направена съобразно преференциалните гласове, получени на последните парламентарни избори.