Масова ваксинация против бяс в  Дивдядово
Масова ваксинация против бяс в Дивдядово / снимка: http://bg.wikipedia.org/
Клането на болни от бяс животни в шуменския квартал „Дивдядово” е забранено със заповед от директора на РВМС-Шумен д-р Христо Христов. Това стана ясно по време на Общинската епизоотична комисия, което се проведе днес. Заповедта е във връзка с двата случая на бесни лисици, които ухапаха няколко домашни кучета в квартала. Клането на ваксинираните за бяс животни може да се извършва най-малко 30 дни след ваксинацията. В заповедта се казва още, че трябва да се изолират и ваксинират всички животни, които са били ухапани или са имали контакт с лисиците.

По време на комисията д-р Марко Марков от РИОКОЗ съобщи, че контакт с бесните лисици са имали 9 души, само 4 от тях обаче са се ваксинирали срещу бяс.

Д-р Едмон Маринов от ветеринарната лечебница в Шумен съобщи, че вече е започнала ваксинацията на всички животни, които излизат на паша, както и на домашните кучета и котки в квартала. За целта от службата са предоставили безплатно 2 000 ваксини.

В прикачения файл можете да чуете какви мерки да вземете, ако сте забелязали бясно животно или сте имали контакт с него.