Малка е вероятността договора за Детелина да не бъде разтрогнат, според ИСДП
Малка е вероятността договора за Детелина да не бъде разтрогнат, според ИСДП / netinfo

Има вероятност договорът между Института за социални дейности и практики и община Шумен за Дом „Детелина” да не бъде разтрогнат, но тази вероятност е много малка. Това каза, на пресконференция днес, председателят на Управителния съвет на ИСДП доц. Нели Димитрова.

Тя подчерта, че института е имал големи трудности при управлението на дома. Те са били свързани най-вече със статута на персонала, който не е искал ИСДП да предоставя социалната услуга в заведението. Според Нели Димитрова, от института се е налагало да се справят с редица проблеми, предизвикани най-вече от начина, по който се извършва децентрализацията на социалните заведения в страната.

От констативния протокол на община Шумен става ясно, че администрацията няма доверие в ИСДП, каза още Нели Димитрова. Според нея, ролята на местната администрация е твърде голяма, защото без подкрепата на общината ИСДП не би могъл да се справи с управлението на дома. Г-жа Димитрова допълни, че тяхното решение да бъде разтурен договора, е било предизвикано от начина, по който е протекла проверката в дома.

Основният проблем, с който организацията се е сблъскала, при управлението на дома, е недостатъчните средства за средномесечна издръжка, които възлизат на 24 000 лв. От тях  около 11 000 лв. отиват само за заплати на персонала. "Управлението на този дом се оказа много по-трудно отколкото очаквахме", заключи Нели Димитрова.