Майки протестираха за вкусна храна в детските градини в Търговище
Майки протестираха за вкусна храна в детските градини в Търговище / Борислав Курдов
Майки протестираха за вкусна храна в детските градини в Търговище
77391
Майки протестираха за вкусна храна в детските градини в Търговище
  • Майки протестираха за вкусна храна в детските градини в Търговище

Повече от 200 майки на деца, посещаващи детски градини в Търговище, се включиха в подписка. Тяхното искане бе да се подобри качеството на храната, която се приготвя в кухнята-майка, с която се хранят всички деца. Родителите са недоволни от това, че почти липсва топлата закуска, храната не е вкусна, децата не я консумират и в крайна сметка тя се изхвърля. Според тях, 80% от децата не харесват храната и не я ядат. Например е имало е случай на загорели макарони, предложени за закуска. В кухнята-майка също видели че са такива, но въпреки това са транспортирали закуската по градините, разказаха родителите

Зам.-кметът на Търговище Деян Дечев свика вчера, сряда 14 януари, нарочна пресконференция по тази тема. На нея освен журналисти и родители, присъстваха представители на Агенцията по храните, на РЗИ, както и директори на детски градини, както и Анжела Георгиева, управител на общинското мероприятие „Ученическо и столово хранене", в чиято отговорност е и кухнята-майка.

Г-н Дечев заяви, че проблемите са констатирани и обеща че те ще бъдат разрешени. Недоволството на родителите представлява много съществен индикатор, че съществува проблем, който трябва да се разреши по най-бързия начин. Ние ще постигнем това, което искат родителите", категоричен бе зам.-кметът.

Въпреки дадените обещания от страна на общинското ръководство, родителите заявиха че ще продължат подписката и че ще я входират в деловодството на Общината.

Кухнята-майка в Търговище заработи на 15 декември миналата година. В нейното изграждане и оборудване бяха вложени повече от 350 000 лева. В момента тук се приготвя храната на над 1100 деца, които посещават 11-те детски градини в града