Липса на медицински кадри и висока детска смъртност в Шуменско
Липса на медицински кадри и висока детска смъртност в Шуменско / netinfo

Липсата на медицински кадри и все по-честата поява на хронични заболявания са сред основните проблеми в областта на здравеопазването в Шуменско. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова на заседание на Областния съвет по здравеопазване по-рано днес. Според изнесения от нея здравно-демографски анализ за 2013 година населението на областта намалява и застарява. Тя отчете и тревожната статистика на изключително високата детска смъртност в Шуменско - показател, според който областта се нарежда на предпоследно място в страната.

По време на дискусията за проблема с недостига на кадри алармираха от Спешния център, Психиатричната клиника и Онкоцентъра. Те обясниха задълбочаващата се тенденция с миграцията на медицински специалисти в чужбина и липса на правилен подход за задържането им в страната.

„Откриването на филиал на Медицински университет-Варна в Шумен към момента е в процес на одобрение", обясни, от своя страна, зам.-кметът по здравеопазване Седат Кадир, уточнявайки, че местната власт е направила всичко по силите си това да се случи. По думите му така би могъл в значителна степен да се реши проблемът с намаляващия брой на медицински кадри в Шуменско.

Следващата среща на новоучредения Областен съвет по здравеопазване под председателството на областния управител Донка Иванова ще се проведе през месец април. На нея ще бъдат обсъдени именно дефицитът на медицински кадри в областта и бъдещето на Медицинския колеж в Шумен.