Консулът на Република Куба се срещна със зам.-кмета Живка Тонева
Консулът на Република Куба се срещна със зам.-кмета Живка Тонева / netinfo
Гост на община Шумен днес следобед бе консулът на Република Куба у нас г-жа Хилда Гарсиа Родригес. Тя бе приета от зам.-кмета по образование, култура и младежки дейности Живка Тонева. Тя запозна консула с историята и съвременния облик на Шумен и развитието му като културен, образователен и икономически център. „Имате много причини да се чувствате горди с великата си история и развитие” - заяви в отговор г-жа Родригес.

Тя подчерта, че е научила много за Шумен и е особено впечатлена, че в града, където се е играла първата театрална постановка за се представя кубинска пиеса на талантливия кубински автор Ектор Кинтеро. „Спектакълът е една малка част от Куба, която която вие ще видите на шуменска сцена” - каза г-жа Родригес.

В края на срещата Живка Тонева подари на кубинския консул колекция от компактдискове с българска народна музика, обработка на Стефан Драгостинов, както и богато илюстрования албум “Оттука започва България”. Г-жа Родригес връчи на Живка Тонева 10 видеоматериала за Куба и книги на кубински автори, преведени на български език.

Г-жа Родригес гостува в Шумен по покана на директора на ДКТ “В. Друмев" Рада Спасова и тази вечер ще гледа постановката “Голямата печалба” от Ектор Кинтеро.