Кметът на Шумен подписа първите договори за саниране на жилищни сгради
Кметът на Шумен подписа първите договори за саниране на жилищни сгради / netinfo

Кметът Красимир Костов подписа първите 10 договора с председателите на Сдружения на собствениците за саниране на жилищни панелни блокове. „Радвам се, че след немалко усилия на Сдруженията и на нашите специалисти вече имаме първите готови 10 обекта, подписваме споразуменията и продължаваме нататък", заяви градоначалникът. По силата на подписаните днес споразумения, сдруженият делегират прав на администрацията тя да продължи процедурата по саниране от тяхно име.

„Това е един сложен процес, но мисля че успяхме да намерим едно добро сработване и се надявам това да ни помогне и в бъдеще в реализиране на проектите", каза още Красимир Костов.

Ето и 10-те Сдружения, които днес подписаха договори с Община Шумен:
1. Сдружение „София" - ул. „Софийско шосе" 22
2. Сдружение „Шипка" - уп. „Цар Освободител" 1
3. Сдружение „Сани 12" - бул. „Велики Преслав" 12
4. Сдружение „Саниран дом" - ул. „Цар Освободител" 3
5. Сдружение „Шумен - Одрин 14" - ул. „Одрин" 14
6. Сдружение „Икар" - ул. „Софийски шосе", блок 12
7. Сдружение „Симеон Велики 69 - Шумен" - бул. „Симеон Велики" 69
8. Сдружение „Перуника" - ул. „Перуника 16
9. Сдружение „Цар Освободител 12" - ул. „Цар Освободител" 12
10. Сдружение „Скобелев 44" - ул. „Генерал Скобелев" 44

Експертът по европроекти в Общината Данаил Данчев обясни, че след тази стъпка предстои да бъде изпратено писмо до Областната администрация, от където след проверка на документацията трябва да бъде дадено положително становище. Следващата стъпка е подписване на тристранни договори между Общината, Областната администрация и Българската банка за развитие. „Това на нас ни дава основание за започване на работа по тръжните процедури за обществени поръчки. Водили сме предварителни разговори и това може да стане в рамките на тази седмица", подчерта Данчев.

В Шумен в момента има регистрирани общо 25 Сдружения на етажната собственост за кандидатстване по програмата за безплатно саниране.