Кметовете на Шумен и Мадара се възпротивиха на спирането на влакове в региона
Кметовете на Шумен и Мадара се възпротивиха на спирането на влакове в региона / netinfo

Кметoвете на Шумен и Мадара Красимир Костов и Антоанета Иванова изпратиха писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до изпълнителния директор на БДЖ ЕООД „Пътнически превози" във връзка с решението да бъдат спрени четири влака, преминаващи през жп спирката на селото. От 1 февруари се спират два влака Шумен - Варна - в 05:49 часа и в 14:00 часа и два влака Варна - Шумен - съответно в 14:00 и в 19:00 часа.

В писмото двамата кметове възразяват категорично срещу преустановяването на движението на този вид социален транспорт, който се ползва предимно от ученици, работници и студенти.

„От името на жителите на село Мадара настоявам да преразгледате своето решение относно пътническите влакове, преминаващи през спирка Мадара", се казва в писмото. В него двамата кметове напомнят, че в Мадара приоритетно се развива селски и културно-исторически туризъм и спирането на влаковете ще доведе до намаляване и на потока от туристи, посещаващи Глобалния символ на България - Мадарският конник, което ще се отрази икономически негативно на района.

Писмото е придружено с подписка на жителите на село Мадара срещу преустановяването на движението на пътническите влакове. До вчера в нея се бяха подписали над 300 жители на селото.