Изборният ден в Шумен приключи с активност от 29,89%
Изборният ден в Шумен приключи с активност от 29,89% / Дарик-Шумен

Изборният ден в Шумен приключи с активност от 29,89% точно в 19.00 ч., съобщи председателят на ОИК Даниела Величкова. Общо бюлетини в урните на 127-те секционни комисия са пуснали 24 718 души, от имащи право на вот 82 689 шуменци.

Само една е била постъпилата жалба в ОИК - за неизвестно лице, което е призовавало членове на секции да не подписпават или да подпишат изборния протокол с особено мнение. Тази жалба, подадена от Стефан Желев от ГЕРБ, е била отквърлена, като неоснователна.

Изборният ден в Шумен приключи с активност от 2989
netinfo

Даниела Величкова допълни, че през деня е имало и няколко обаждания, че част от бюлетините не са добре сгънати, което нарушава тайната на вота. Според Величкова ЦИК не е издала конкретни указания за това как е трябвало да се сгъва бюлетината и всеки гласоподавател е имал право да прецени как да направи това.Без инциденти и в спокойна обстановка премина изборният ден в Шуменска област.

Няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборния процес, допълват и от ОД на МВР.

Към 19:00 часа всички избирателни секции в региона са приключили работа. Охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали. В ОДМВР- Шумен е създадена организация за съпровождане на материалите до ОИК и ЦИК.

10 са проверените сигнали от полицейски служители в Шуменско от началото до края на изборния ден. По част от тях проверките продължават.

Днес в звената на дирекция „Български документи за самоличност" към ОД на МВР- Шумен са издадени 4 удостоверения на български граждани, с които да упражнят правото си на глас. Две от удостоверенията са издадени от Шумен, две - в Нови пазар. От 26 октомври до днес от областната дирекция са издадени общо 16 удостоверения.