Искат и областния управител да обяви бедствено положение заради сушата
Искат и областния управител да обяви бедствено положение заради сушата / netinfo
Зърнопроизводители от Шумен поискаха oбластният управител Красимир Костов да обяви бедствено положение в областта, поради регистрирани загуби над 30 % при есенните култури в общините Шумен, Нови пазар, Смядово и Велики Преслав.

Костов информира зърнопроизводителите, че на днешното си заседание МС ще гледа „Постановление за осигуряване на необходими финансови средства от Държавния бюджет под формата нa държавна помощ, за компенсиране на земеделските стопани, осъществяващи дейност по производство на зърнени култури – реколта 2007”. Ако това постановление изисква обявяване на бедствено положение, той ще разговаря с кметските ръководства на засегнатите общини да бъде обявено бедствено положение.

Г – н Костов разясни, че средства от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии за обещетяване на земеделски производители няма да бъдат отпускани, дори при обявяване на бедствено положение.

Областният управител ще проведе повторна среща със зърнопроизводителите в началото на следващия месец, на която да ги информира за резултатите от срещата си с експерти от Министерството на земеделието и продоволствието, която ще се проведе през следващата седмица. На срещата ще бъдат поканени и експерти от ОД „Земеделие и гори” - Шумен и ДФ „Земеделие” – Шумен.

На днешното си заседание МС взе решение за компенсиране на загубите на зърнопроизводителите от незапомнената суша в началото на годината да бъдат отпуснати 7,5 млн. лв. Със средствата ще бъдат възстановени понесените от земеделските производители щети от реколтата на пшеница и ечемик т. г., при спазване на процедурите на Регламент №1857/2006 на Комисията на ЕС. Средствата се осигуряват от преструктуриране на бюджета на Министерството на земеделието и продоволствието, като 5 млн. лв. се прехвърлят от бюджета на фонд „Тютюн" към ДФ „Земеделие". Останалите 2,5 млн. лв. по целевата финансова линия са осигурени от ДФ”Земеделие".