Христо Петров, председател на СК Мадара: Сумите платени за ток не са задължение на клуба
Христо Петров, председател на СК Мадара: Сумите платени за ток не са задължение на клуба / Дарик-Шумен

Председателят на спортен клуб по тенис на маса „Мадара" Христо Петров заяви, че клубът винаги е бил изпълнителен и е искал да плаща задълженията си за ток. По думите му, общия размер на инвестициите направени от клуба в Зала "Юнак" е над 90 000 лв.

Още в самото началото на стопанисването на залата обаче партидата на електромера не е била на името на клуба, което е било спънка. Петров обясни, че в първите месеци два месеца по около 450 лв. за ток, които са носени на ръка в Ученическа спортна школа. От клуба са поискали фактури за заплатените суми, тъй като той е регистриран като юридическо лице. Отговорът тогава обаче е бил, че такива документи не е можело да се издадат, защото всичко се е плащало от Общината на обща фрактура. „Казах, добре като ни издадете фактура ще започнем и ние да плащаме и спряхме да плащаме", поясни Петров. Той разкритикува и решението на общински съвет от 213 г., по силата на което общината предоставя спортни обекти напълно безвъзмездно на 15 спортни клуба, като поема и сметките за ток и вода, но от този списък липса неговия клуб „Мадара".

„Написах и жалба до Комисията по дискриминация, ние сме платили наема 10 години напред, чрез направените инвестиции и помолихме само да не плащаме за ток и вода, но от там отговориха, че дискриминация към нашия клуб няма, тъй като не е взето решение за нас и клуба не е включен в списъка", каза още Петров. Ситуацията през последните няколко години той описа така: „Едно тихо споразумение с кмета Краси Костов и с Митко Киров и така нещата продължават до новите избори".

По думите му, от клуба неколкократно са поискали да бъдат поставени електромери за различните помещения в залата, която е общинска собственост, но това не е станало. Петров бе категоричен, че сумите платени за консумирана ел. енергия през годините не са задължение на клуба, тъй като не е имало фактури за това на негово име. „Ние сме искали фактури, защото фактурата е първичен финансов документ, нашия счетоводител каза - след като няма фактури, ние няма какво да плащаме", подчерта още ток, допълвайки, че не е имало електромер и открита партида на името на Спортен клуб „Мадара". Относно твърденията на администрацията, че клубът трябва да плати и такса „смет" в размер на малко над 7 100 лв. той поясни, че тази такса се дължи от собственика на имота. „Имаме извадка от тълкувателни писма на НАП, това е общинска сграда, тя е отдадена под наем, така че собственика плаща данък сгради и такса битови отпадъци", каза още Петров. Той допълни, че клубът все още не е взел решение как да постъпи, но вече са проведени консултации с юрист.

Христо Петров изрази песимизъм относно бъдещето на клуба, ако в действителност се стигне до разтрогване на договора за наем с общината. „Имаме три отбора, които играят в държавни първенства, последния кръг състезанието се провали, тъй като ни спряха тока, вероятно няма да бъде добро развитието на клуба за съжаление, но решение ще вземе Управителния съвет", каза още Петров.