Глоби за близо 28 000 лв. е наложила РЗОК на шуменската болница
Глоби за близо 28 000 лв. е наложила РЗОК на шуменската болница / netinfo
8 383 856 лв. e изплатила РЗОК на МБАЛ-Шумен за оказана болнична помощ през 2007 година, съобщиха от Здравната каса. От там уточниха, че през миналата година шуменската болница е договорила оказването на болнична медицинска помощ по 211 клинични пътеки, но отчетената дейност е само по 181 от тях, включващи 16 856 случая.

При проверки в МБАЛ-Шумен за констатирани нарушения и от наложените санкции са внесени суми в размер на 27 950 лв.

При ежемесечния контрол преди заплащане на дейността за установени нарушения, сред които: повторни хоспитализации в рамките на 30 дни; неизпълнение на диагностичния и лечебен алгоритъм; липса на индикации за хоспитализация и дехоспитализация; неспазен минимален болничен престой; оказване на дейност от лекари, които не са включени в договора или без нужната квалификация; отчитане на дейност за лица с прекъснати здравноосигурителни права и др. Всеки случай е обстойно обсъждан при ежемесечни работни срещи между Изпълнителния директор на МБАЛ - Шумен и ръководството на РЗОК.

През 2008 година болницата има договор за 200 клинични пътеки, като не е заявявала желание за сключване на договор по клинични пътеки „Артроскопски процедури” и „Хирургично лечение при изгаряния с площ от 1 до 19 %”, но има договор за лечение по клинична пътека „Хирургично лечение на изгаряния с площ над 5%”.