Факел на хармонията и в Търговище
Факел на хармонията и в Търговище / targovishte.bg

И Търговище ще посрещне участниците в Световния пробег на хармонията. Тази година пробегът ще бъде в България в периода 14 - 24 юли, а в Търговище „факелът на хармонията" се очаква да бъде приет на 15 юли, около 12.30 часа. Очакванията на организаторите е към пробега да се включат младежи, спортни и други клубове, които да се присъединят към бягащите или символично да ги подкрепят.

Маршрутът в страната ни минава от Дуранкулак, Каварна, Балчик, Варна, Девня, Нови пазар, Плиска, Каспичан, Шумен, В. Преслав, Търговище, Омуртаг, Котел, Сливен, Н. Загора, Ст. Загора, Чирпан, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Батак, Велинград, Костенец, Самоков, София, Перник, Дупница, Благоевград, Сандански и продължава в Македония.

Пробегът на хармонията е гражданска доброволческа инициатива от световен мащаб. Целта му е чрез спорта да бъде постигнато развитие на приятелството и преодоляване на етнически, религиозни и културни бариери. Като символ на стремежа към хармония, бегачите носят горящ факел, който предават от ръка на ръка през повече от 100 държави. Посещават се различни прояви, а представители на местната власт приемат щафетата на факела, с послание към тези, които ще го поемат след тях.

Начало на Световния пробег на хармонията е поставено през 1987 г. Тази година е неговата 25-та годишнина.

Основател е Шри Чинмой, който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.