Екобулпак ще пусне сортираща инсталация в Търговище през март
Екобулпак ще пусне сортираща инсталация в Търговище през март / netinfo

До края на март 2008 ЕКОБУЛПАК пуска сортираща инсталация за отпадъци в Търговище, информираха от там. В момента се довършват халета от 1000 кв.м за сортиране на боклука, складове и административна сграда с битови помещения за персонала от 400 кв.м.

Капацитетът на инсталацията е 4 тона на час обработени материали за рециклиране. Разделно събраните отпадъци (хартия, пластмаса и метал) ще се извозват на площадка, където ще се балират.  Стъклото ще се депонира в специални шахти. След това отпадъците ще се транспортират до рециклиращи заводи. Площадката, върху която се изгражда предприятието, е с площ от 10 дка. и се намира до бившата бирена фабрика. Предвижда се близо 50 човека да бъдат наети на работа.

Реализирането на този проект е част от задълженията на ЕКОБУЛПАК, съгласно подписания меморандум с Министерството на околната среда и водите. Инвестицията, която се прави в Търговище е в размер над 2,7 милиона лева. Тя е резултат от ефективното партниране между местната администрация и  организацията за разделно събиране, която инвестира в изграждане на собствени сортиращи инсталации.