Единствено пушката на Волов от музея в Шумен е с документи за автентичност
Единствено пушката на Волов от музея в Шумен е с документи за автентичност / www.ab-bg.com/olymp/volov/index1.html
Единствено пушката на Волов от музея в Шумен е с документи за автентичност
78011
Единствено пушката на Волов от музея в Шумен е с документи за автентичност
  • Единствено пушката на Волов от музея в Шумен е с документи за автентичност

През изминалата седмица НАП-Русе съобщи, че съхранява пушка „Ремингтън", за която се предполага, че е принадлежала на един от главните апостоли на Априлското въстание Панайот Волов. Оръжието е предмет на преписка между приходните инспектори в сектор „Продажби" в офиса на НАП в Русе и Историческия музей в Полски Тръмбеш, след като е било иззето от Полицията в досъдебно производство. След смъртта на разследвания е останало за съхранение от РПУ-Полски Тръмбеш.

По този повод Дарик Шумен се обърна за коментар към Милена Андреева - директор на къща-музей „Панайот Волов" в града. Според нея единствената пушка, за която до момента има документални доказателства, че е принадлежала на Апостола на Априлското въстание, роден в Шумен, се намира в къщата-музей в родния му град.

Оръжието марка „Шнайдер" е намерено от Захари Стоянов в град Бяла (Русенско), където Панайот Волов загива във водите на придошлата река Янтра. Съхранявано е дълги години от жител на града, по-късно е предадено на друг участник в Априлското въстание, Никола Обретенов, а накрая попада във Военно-историческия музей в София. При откриването на къщата -музей „Панайот Волов" в Шумен става част от неговата постоянна експозиция.

За първи път историята на пушката от шуменския музей е разказана в столичния в. „Днес" от 1932 г., а историческите документи и свидетелствата на съратниците на Панайот Волов - Захари Стоянов и Никола Обретенов - са най-сигурното доказателство, че автентичното оръжие от драматичните събития през 1876 г. се съхранява в Шумен