Договорът между ИСДП и община Шумен за Дом Детелина може да не бъде прекратен
Договорът между ИСДП и община Шумен за Дом Детелина може да не бъде прекратен / netinfo
Правна комисия отложи своето заседание днес, на което трябваше да бъде разгледан и обсъден казуса с Дом „Детелина”. Комисията трябваше да се произнесе по законосъобразността на сключения договор между община Шумен и ИСДП за предоставяне на социални услуги в дома. Аргумент за отлагане на днешното заседание на комисията е насрочена за понеделник среща между кмета на община Шумен Красимир Костов и представители на ръководството на Института за социални дейности и практики.

Членовете на комисията решиха да се проследи и провеждащата се в този час в Шумен Национална конференция, на която се дискутира изключително важния въпрос свързан с визията за реформата в грижата за деца.

Независимо от становището на общинска администрация, която даде своето принципно съгласие за разтрогване на договора с ИСДП, може да не се стигне до неговото прекратяване. В следствие на предстоящата среща с кмета на общината, по негово желание, относно целесъобразността и законосъобразността на договора, ще се произнесат и три комисии към общинския съвет – правна, по здравеопазване и по бюджет и финанси.

Според един от членовете на правна комисия Галин Терзийски има два елемента, които говорят за незаконосъобразност на договора, това е липсата на лиценз от страна на ИСДП при сключване на договора, както и липсата на програма за управление на Дом „Детелина”. От Института обаче изложиха своите аргументи за тези два елемента, които към днешна дата все още са спорни.