„Дни на предците” оживяват в Плиска за трети път
„Дни на предците” оживяват в Плиска за трети път / netinfo

Мащабното събитие „Дни на предците - Плиска" 2014 ще бъде организирано на 7 юни в Националния историко-археологически резерват „Плиска". То ще стартира в 9:00 часа и ще продължи до 17:00 часа, като официалното откриване е насрочено за 11:00 часа. Входът е свободен.

За трета поредна година клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти и фолклорни изпълнители ще покажат бита и традициите на старите българи от периода на създаването на първопрестолна Плиска до Възраждането.

Коне и ездачи ще пресъздадат различни исторически периоди, бита, културата и воинските традиции на нашите предци. Майстори на лъка и сабята ще покажат изключителни умения при боравенето с оръжие от кон. Ще могат да се видят средновековни лагери, юрти, шатри, ковачи, ножари, оръжейници, тъкачи, плъстари, грънчари, дърводелци, бижутери, шапкари, кожари, шивачи, дори и средновековна медовина, както и деца с танцови и музикални изяви.

Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България и се организира от „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" - град Варна, НИАР „Плиска", Регионален исторически музей - Шумен и Община Каспичан.