ДНЕС-Търговище инициира среща с депутати за липсата на адекватно медицинско обслужване
ДНЕС-Търговище инициира среща с депутати за липсата на адекватно медицинско обслужване / Борислав Курдов

Липсата на адекватно медицинско обслужване в малките общини на областта и високата цена на питейната вода бяха темите, които Движение за национално единство и спасение в Търговище поиска да представи на среща с народните представители от региона.

Румен Такоров - депутат от БСП, единствен уважи поканата Координаторът на ДНЕС - Търговище Радка Вучкова запозна депутата със здравния проблем на хората от община Антоново. Жителите на 62-те населени места тук се обслужват само от двама лични лекари. Налага им се да пътуват до болницата в Омуртаг, а това е свързано с разходи, каза Вучкова. От ДНЕС поискаха въпроса да бъде поставен за разискване в парламентарната здравна комисия.

Според Такоров, проблемът е в липсата на национална здравна политика през последните години. Лекарите не са мотивирани да работят в малки общини. Национален проблем било, че през последните три години 1420 лекари са напуснали България, а завършилите медицина през този период са 1350.

По втората тема - питейната вода, нейното качество и цена, Такоров каза, че причините за високата цена е, че дружеството в Търговище отчита едни от най-големите загуби на питейна течност в страната - близо 80%. В този смисъл частично решение на проблема би било намаляването на загубите, но затова пък са нужни големи инвестиции.