Димитър Бъчваров: Централа в Белене ще натовари с по 6000 лв. всяко семейство
Димитър Бъчваров: Централа в Белене ще натовари с по 6000 лв. всяко семейство / снимка: Дарик-Шумен

„От където и да се погледне проектът за централа в Белене той не издържан", заяви Димитър Бъчваров от инициативния комитет „НЕ на измамата Белене". Днес той е в Шумен заедно с Екатерина Михайлова, за среща в с граждани, относно предстоящия на 27 януари референдум за развитието на ядрената енергетика у нас.

„Нова ядрена централа би струвала около 11 милиарда евро, което означава, че това ще струва около 6 000 лв. за всяко домакинство", заяви Бъчваров. Той поясни, че макар въпросът за референдума да не визира точно проекта „Белене", това че се визира точно той е вън от съмнение.

Няма нито един договор за нова ядрена централа, нито пък яснота за външен инвеститор, допълни Бъчваров. По думите му, единственият потенциален кандидат се е отказал, защото няма никаква яснота около проекта „Белене", а няма и разрешение за строеж от Европейския съюз. Екатерина Михайлова допълни, че е много важно всеки, който е против идеята за развитие на ядрената енергетика в страната, чрез строежа на нова централа да гласува на 27 януари с „не". „Ако гласуват повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права и ако с „да" са гласували повече от половината, предложението, предмет на референдума се внася в Народното събрание", обясни тя. По думите й, ако тези, които са противници на „Белене" не кажат своето „не" ще оставят тежки политически аргументи. „Нещата ще останат само в ръцете на БСП и на ядрената мафия, затова е важно да се гласува с „не", каза още Михайлова.

Проектът за Белене не е икономически, няма яснота и около отработените от нова ядрена централа отпадъци, допълни Бъчваров. „Заради „Белене" трябва да се затворят собствените генериращи мощности, които черпят, все пак, вътрешен ресурс", каза още той. По думите му, до момента за този проект за комисионни са изхарчени около 200 млн. лева, а ако той се реализира ще спечелят само тези, които разчитат на комисионни за консултации. „В този смисъл проектът е корупционен. „200 млн. са изхарчени до момента и накрая имаме един трап", подчерта Бъчваров.

От комитета „НЕ на измамата Белене" допълниха още, че са лъжа твърденията, че ще има недостиг на електроенергия, ако не се построи нова централа и че ще се разкрият голям брой нови работни места при реализирането на тази идея.