Образователен център Усмивки Търговище
Образователен център Усмивки Търговище / Борислав Курдов
В Образователен център "Усмивки" в Търговище организират летни занимания за 35 деца от 7 до 9 години
Образователен център Усмивки Търговище
98238
Образователен център Усмивки Търговище
  • Образователен център Усмивки Търговище

Детска глъч и интересни занимания, това накратко описва дейността на Образователния център „Усмивки” в Търговище. Тук трима са постоянно ангажираните учители, които се грижат за 30-35 деца на възраст 7-9 г. „Много често капацитетът тук е запълнен максимално, даже и за август вече местата са заети”, разказа ни ръководителят на Центъра Светлана Храброва.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов

„За да се погрижим за тяхното рразнообразие в летните дни, тази година решихме да подготвим седмични тематични програми. През миналата седмица се запознахме отблизо с професиите, които се грижат за хората – полицаи, пожарникари, лекари, рехабилитатори. Целта ни е не само да се запознаем с професиите, но и да разберем какви качества и умения са необходими, за да упражняваш конкретната дейност”, разказа още Храброва.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов

Според нея, децата наистина се вълнуват от всяка такава среща. На учителите им направило впечатление, че когато в понеделник е била поставена темата, никое от децата не желаело да става лекар, но след срещите с лекаря и рехабилитатора в хоспис „Алфамед”, вече имало няколко деца, които желаели да упражняват и тези професии.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов

„Любопитно беше, че малчуганите не искат да бъдат учители, защото децата били шумни, а учителите не можели да им направят забележка – разказва Храброва. - Много интересно им беше и посещението при областния управител Митко Стайков. Там разбрахме за неговите задължения. Бяхме посрещнати и от Хатидже Алиева от Общинския съвет. По много достъпен начин тя им обясни що е то общински съвет, правейки аналогия с класната стая. На това тяхно „заседание” присъства и кметът Дарин Димитров, поради важността на темата, която разисквахме, а именно детските площадки в града и по-специално тази, която използваме ние. Истината е, че всяка една подобна среща е много вълнуваща за децата”.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов

Както знаете, любимата професия особено за момченцата в тази възраст е полицейската. Затова и децата са посетили Районното управление, където служителите им показали всички униформи и атрибути, които използват полицаите. Естествено, най-голямо любопитство у тях предизвикал пистолетът. По този повод домакините им пожелаха никога да не го ползват, защото той се използва само в твърде краен случай.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов

Друга една инициатива на Център „Усмивки”, която по традиция се организира в един от петъчните дни от месеца. Когато времето им позволи надсловът на инициативата е „Пиратски наденички”. Тогава ходим на разходка до гората и децата научават много за природата, както и за човешката дейност там – полезна и замърсяваща. За допълнително разнообразие и забавление се обезопасява място, където се пали огън и деца и учители сами си приготвят обяда. „Децата имат нужда от общуване с природата, а ние – възрастните, все по-рядко им даваме тази възможност”, споделя Светлана Храброва.
През тази седмица темата на Центъра е „По пътя на храната”. Предстои децата да гостуват във ферма, за да видят къде и как се отглеждат животните. На следващ ден те ще бъдат допуснати в кухнята на един ресторант, като там сами ще си приготвят храната. Малките „усмивки” ще видят на живо как се прави и хляба, който си купуваме от магазина. „Децата имат нужда от практическите знания и натрупването на подобен тип житейски умения”, твърди г-жа Храброва.

Образователен център Усмивки Търговище
Борислав Курдов


На въпроса, какъв човек трябва да си, че да се забавляваш с такава всеотдайност с децата, г-жа Храброва ни отговори: „Трябва да си добър човек и истински да обичаш децата, защото те са като лакмус за честността на възрастните. Учителската професия е много изтощителна, защото ние работим с емоциите си, защото децата са свръх емоционални, но в същото време е и изключително зареждащо. Най-интересното е, че децата обичат правилата, даже това е важно за тях, само че ние трябва да проявяваме търпение при въвеждането им в дневния режим на малчуганите. Моето послание е да обичаме децата, защото те са прекрасни, а ние трябва да ги съхраним и да ги подготвим за живота, който ги очаква. Да им дадем възможност да експериментират и да развиват своята креативност”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари