Даниела Станева се отказа от показанията си пред ВАС
Даниела Станева се отказа от показанията си пред ВАС / netinfo

Пострадалата от брутално насилие Даниела Станева, която през лятото на 2007 г., след близо 20-дневен принудителен престой в апартамент в Нови пазар, скочи от 4-я етаж на жилищен блок, днес се отрече от показанията си и поиска делото да бъде прекратено. В началото на месец март тази година Шуменският окръжен съд призна вината на двамата насилници Тодор Георгиев и Васви Васви от Нови пазар затова, че в съучастие като съизвършители на 10 юли 2007 година отвлекли непълнолетното момиче от с. Красен дол, Шуменска област и в продължение на 20 дни брутално я изнасилвали, заплашвали я със сила и я малтретирали. Първоинстанционният съд наказа всеки един от двамата за отвличането и за изнасилванията и определи те да изтърпят по-големия размер на наказанията - всеки един по 7 години лишаване от свобода.

Непълнолетната Даниела скочи от 4-я етаж на жилищен блок в Нови пазар, където била държана под ключ и системно насилвана. Момичето било открито и по спешност отведено за лечение в МБАЛ в Шумен. Експертизи тогава установиха десетки травматични увреждания по цялото тяло на момичето. Разказите за драматичните насилия, освен пред медии, Даниела повтори и в съдебните заседания по наказателното дело пред Шуменския окръжен съд.

Днес, преди да даде ход на въззивното наказателно производство, Варненският апелативен съд разгледа молбата на Даниела, с която тя оттегля жалбата на адвоката си срещу присъдите на насилниците. Апелативният съд се запозна и с клетвената декларация на 19-годишното момиче, което, близо 2 години след бруталното насилие, твърди, че всичко, което се е случвало през тези 20 дни в лятото на 2007 година е било доброволно, с нейно съгласие. На основание на молбата, подадена от Даниела въззивният съд прекрати частично наказателното производство по отношение на жалбата. Частично бе прекратено производството и по отношение на протеста, подаден от Шуменска окръжна прокуратура. Основанието за това е, че прокурорският протест е подаден извън срока на командироването на обвинителя. Апелативният съд днес разпита отново пострадалото момиче. Даниела се отрече от показанията си пред шуменския съд и декларира, че спрямо нея не е упражнявано насилие. Съдът разгледа и жалбите на двамата подсъдими Тодор Георгиев и Васви Васви от Нови пазар против 7-годишните присъди. Според  защитниците им наказанията са несправедливи, и двамата мъже били невинни.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в законния срок.