Илия Раев
Илия Раев / РБ
На 21 февруари, от 17:30 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира вечер под наслов „Да си спомним за Илия Раев”, посветена на 80-годишнината от рождението на актьора, Почетен гражданин на Шумен. Събитието се организира с финансовата подкрепа на „Алкомет” АД и включва среща разговор за Илия Раев с дъщеря му проф. д-р Веселина Раева и представяне на 13-минутното документално-шаржово филмче „Директорът”, направено през 2010 г. по повод 70-годишния тогава юбилей на актьора.
 
Илия Раев е роден на 23 февруари в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Желчо Мандаджиев. В началото на творческата си кариера работи в Хасковския драматичен театър, а след това през годините е част от трупите на Театър „София” и Малък градски театър „Зад канала”. В периода 1986-1990 г. е директор на Театър „София”, през 1995-1997-ма – на Националния център за театър към Министерството на културата, а от 2008-ма до кончината си през 2017-та е директор на Шуменския театър и оглавява Сдружение „Нова българска драма” и Международния фестивал „Друмеви театрални празници – „Нова българска драма”. Година преди това, през 2007-ма, преподава актьорско майсторство в МОНТФИЗ (Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство).
 
Илия Раев е участвал в над 140 театрални спектакъла и има близо 50 роли в киното и 40 в телевизионния театър и игралните телевизионни филми. Носител на национални награди и държавни отличия.
 
Проф. д-р Веселина Раева е преподавател по правоговор и сценична реч в катедра „Сценична реч” на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.
 
Завършила е магистърска степен „Актьорско майсторство за драматичен театър” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Част от професионалния ѝ път са: актриса в дублажа; режисьор на дублажа; преводач на италиански филми; говорен педагог и консултант на български актьори, участващи в италиански кинопродукции; водеща на ежеседмичната рубрика „Литературни анкети” по програма „Христо Ботев” на Българското национално радио; водеща на предаването „Сатирикон” на Българската национална телевизия; театрална актриса. Има множество публикации в специализирания печат; владее английски, руски и италиански език.