Да бъде разтрогнат договора с ИСДП, предлагат 2 общински комисии
Да бъде разтрогнат договора с ИСДП, предлагат 2 общински комисии / netinfo
Да бъде прекратен, по взаимно съгласие, договорът между община Шумен и Института за социални дейности и практики, който управлява Дом „Детелина” - с това предложение излязоха днес на свое съместно заседание Правна комисия и Комисията по здравеопазване и социални дейности. Договорът трябва да бъде разтрогнат считано от 30-ти април – съобщи председателят на Правна комисия Пламен Петков. Той подчерта, че това не е решение, а само предложение, отправено към кмета на общината Красимир Костов. Неговото окончателно решение ще бъде оповестено утре в 10:30 часа пред журналисти – съобщиха от пресцентъра на общината.

На вниманието на г-н Костов ще бъдат представени още две предложения, които са приели комисиите на своето съвместно заседание: община Шумен да поеме всички неразплатени финансови задължения на дома за текущия месец и да бъде изготвена програма, включваща неотложните дейности касаещи дома. Ако кметът се съобрази с предложението на двете комисии договорът ще бъде прекратен в края на месецa, по взаимно съгласие. Пред журналисти Пламен Петков уточни, че кметът, като изпълнител на договoра, не е длъжен да се съобрази с решението на комисиите и по свое усмотрение може да продължи контракта с ИСДП.

Пред членовете на комисиите, от страна на ИСДП, е бил представен анекс за допълнение на договора, който обаче не е бил приет в частта - организацията да има статута на работодател. „Пред нас това условие беше поставено ултимативно, но ние не можем да взимаме отношение, тъй като не сме изпълнители на договора” – коментира Пламен Петков. Той уточни, че комисиите са имали само консултативна функция и затова този анекс не е бил предмет на обсъждане на проведеното заседание. Председателят на Комисията по здравеопазване и социални дейности д-р Валентин Семков заяви, че представителите на ИСДП също са излезли с позиция за прекратяване на договора по взаимно съгласие.

Съвместното заседание на двете комисии бе закрито, на него присъстваха общински съветници, представители на ИСДП и директорът на Дом „Детелина” Любомир Пашов. Решението за прекратяване на договора е било прието от 9 общински съветници, единствено Бисер Балинов от Коалиция "Гергьовден - Новото време" е гласувал "въздържал се".